iFacto Distri+, de noodzakelijke stap in de groeiambitie van elektrogroothandel Elec-Lightin’Art

Elec-Lightin’Art, groothandel in verlichting, domotica en elektrisch installatiemateriaal, was al enige tijd op zoek naar een bedrijfsbeheersysteem dat alle processen kon automatiseren met zo weinig mogelijk maatwerk, of anders gezegd: een standaard oplossing op maat van de sector.  
In iFacto Distri+ vond Elec-Lightin’Art de ideale oplossing voor de efficiënte automatisering van al haar administratieve,  logistieke en verkoopprocessen. Gecombineerd met de krachtige BI Cubes van Microsoft Dynamics NAV geeft dit het nodige inzicht voor een gezonde groei.

Weg van maatwerk

Elec-Lightin’Art heeft 300.000 artikelnummers en een database met zo’n 2.000 actieve klanten. Voor de verwerking van alle bestellingen en balieverkopen, maakte Elec- Lightin’Art in het verleden gebruik van een vrij eenvoudig boekhoudkundig pakket met 80% maatwerk.

“Dit was een groot nadeel bij upgrades of aanpassingen: die waren complex of duur. We waren bovendien niet meer tevreden over de service. In 2001 zijn we dan overgestapt op Microsoft Dynamics NAV, een wijdverspreid pakket dat meer functionaliteit bevatte, waardoor de hoeveelheid maatwerk sterk daalde. Het was echter nog zoeken naar een oplossing die specifiek voor onze elektro-sector ontwikkeld was.”

Vlnr: Wim Lumbeeck (Elec-Lightin'Art), Steven Arrazola de Oñate (iFacto)

iFacto Distri+ voor elektrogroothandels

In het voorraadbeheer zaten nog enkele fouten, waardoor men niet de exacte stock kende. Er moest nog heel wat over en weer gebeld worden. Intussen liep het contact met de Microsoft partner niet zo vlot. Toen Elec-Lightin’Art dan ook hoorde dat iFacto Business Solutions een standaard oplossing voor elektrogroothandels ontwikkeld had, volgde al gauw een eerste demo.

“iFacto Distri+ is volledig gebaseerd op Microsoft Dynamics NAV en komt tegemoet aan het merendeel van onze behoeften als elektro-groothandel, de rest is finetuning. Superflexibele balieverkoop, vlotte omzetting van bestelling naar pickbon naar zendnota en naar factuur, enzovoort. Het was allemaal heel vertrouwd. Bovendien klikte het erg goed met hun consultants”, vertelt Wim Lumbeeck.

Na de eerste ontmoeting heeft Elec-Lightin’Art bewust nog een jaartje gewacht, zodat het bedrijf op 1 januari 2011 live kon gaan met de nieuwste release: Microsoft Dynamics NAV 2009 Distri+.

Analytische boekhouding

Dankzij de nodige dimensies beschikt Elec-Lightin’Art vandaag over een analytische boekhouding. Kosten en inkomsten worden per filiaal in beeld gebracht, evenals het margeniveau per regio of klant. Door de integratie met Isabel stelt Microsoft Dynamics NAV automatisch betaalvoorstellen op en worden facturen nog vlotter betaald.

Vertrouwen op correcte voorraadgegevens

Het grootste verschil met vroeger zit hem in de automatisering van de voorraad. Vroeger ging een bestelling eerst naar het magazijn, werd daar klaargezet en in de loop van de dag werden de artikelen dan afgeboekt in de boekhouding. Intussen was er geen up-to-date zicht op de voorraad. Het was een manueel, menselijk proces en men holde continu achter de feiten aan.

Vandaag stuurt Microsoft Dynamics NAV het magazijn aan. Iedereen kan op elk moment zien hoeveel materiaal aanwezig is en in welke vestiging het ligt. Interne telefoontjes zijn fel gereduceerd en klanten krijgen sneller een antwoord op de vraag wanneer ze hun bestelling kunnen oppikken.  “Dure luxeproducten werden vroeger beperkt aangekocht in één magazijn. Manueel werd dan een intern transport opgezet als een vestiging zo een artikel verkocht. Vandaag zijn sommige vestigingen aangewezen als centrale stock voor bepaalde goederen. Deze producten worden automatisch besteld in de juiste vestiging en overgebracht.”