Linea Verdace wijder verspreid en sneller geleverd dankzij webshop en Distri+

Als IT-pionier had verlichtingsgroothandel GEVE / Linea Verdace begin jaren ‘90 reeds een volwaardig ERP-(maatwerk)systeem dat zijn tijd ver vooruit was. Maar ook dat bereikte uiteindelijk zijn grenzen en liet geen nieuwigheden meer toe, zoals de integratie van een webshop. GEVE wachtte geduldig het juiste moment af om over te schakelen op Microsoft Dynamics NAV en koos niet toevallig voor IT-partner iFacto, die dit product uitbreidde met de Distri+ module vol nuttige standaard functionaliteiten voor de distributeur.

Pioniers in IT

GEVE heeft sinds de beginjaren altijd sterk geloofd in informatica. Zo kocht het bedrijf reeds in 1972 een Olivetti aan, een gigantische machine met ponskaarten. Eind jaren zeventig automatiseerde GEVE boekhouding, aankoop en voorraadbeheer op een AS400 machine. Toen de particuliere verkoop in de jaren negentig aan belang won en een andere administratieve aanpak vereiste, moest Geert Verdat op zoek naar een nieuwe oplossing. “Samen met een IT-partner ontwikkelden we een maatwerkoplossing in Unix voor boekhouding en logistiek beheer. Tot 2011 hebben we deze oplossing aangepast en uitgebreid. Maar intussen waren we al stilaan aan het uitkijken naar vervanging.

De ideeën van een webshop kregen stilaan vorm en dit was niet mogelijk met het oude pakket, net zo min als real-time handscanners in het magazijn. Bovendien liep de hardware op zijn laatste benen. Het was tijd voor een gloednieuwe infrastructuur”, aldus Geert Verdat.

Vlnr: Steven Arrazola de OƱate (iFacto) en Geert Verdat (Geve & Linea Verdace)

Van maatwerk naar standaard met Distri+

Geert Verdat volgde al enige jaren met grote interesse de ontwikkelingen in het Microsoft Dynamics NAV ERP-systeem. “Microsoft heeft als grote voordeel dat het zijn producten in heel de wereld neerzet en blijft verder ontwikkelen. Bovendien vind je overal competente partners die de oplossingen ondersteunen, niet onbelangrijk voor de continuïteit”, vindt Geert Verdat.

In 2008 kwam GEVE in contact met iFacto. Deze Microsoft partner onderscheidt zich door een diepgaande kennis van de distributiesector en had hierin al enkele mooie referenties.

Geert Verdat: “Toch hebben we nog enige jaren gewacht om te investeren. Tot Distri+ op de markt kwam, een module van iFacto bovenop Dynamics NAV met een massa aan standaardfuncties voor technische groothandels. Hiermee hadden ze ineens een grote voorsprong op hun concurrenten en zou voor ons de hoeveelheid maatwerk tot een minimum beperkt blijven. Dat ze deel uitmaken van de Cronos groep die alles in huis heeft voor onze IT-infrastructuur, was een bijkomend voordeel”. In het voorjaar van 2011 werd het contract getekend en begin 2012 kon GEVE live gaan met Distri+. Eind 2012 werd de oplossing nog uitgebreid met draadloze scanners en een systeem voor document management.

Aankopen met een glazen bol

Het aankoopbeleid van GEVE wordt stevig ondersteund door de automatische aankoopvoorstellen van Distri+. “Distri+ houdt rekening met de voorraadniveaus in het buffer- en pickmagazijn, de toonzaalverkoop, de containers die onderweg zijn vanuit Azië, de productiedoorlooptijd, omzetstatistieken, enzovoort. Het is net alsof we continu in een glazen bol kunnen kijken en de uitlevergraad is daardoor fel gestegen. Wanneer klanten toch later uitgeleverd worden dan vermeld op de orderbevestiging, ontvangen ze hiervan automatisch een verwittiging”, getuigt Geert Verdat.

Elke dag wordt de wisselkoers aangepast in Microsoft Dynamics NAV. Zo beschikt GEVE nu over een correcte voorraadwaardering. Geert Verdat is ook bijzonder blij met de mogelijkheid tot reserveren in Distri+.

“Als een klant vroeger zijn bestelling als één geheel wou ontvangen terwijl er nog producten van ontbraken, zetten we de beschikbare artikelen alvast apart in de gang. In Distri+ kunnen we nu producten reserveren en stuurt het systeem pas pickopdrachten uit op het moment dat ze mogen vertrekken. Op die manier kunnen we nog op het allerlaatste moment wijzigingen invoeren zonder dat de magazijnier er iets van merkt. En we vallen niet meer over de dozen in de gang”, lacht Geert Verdat.