Poederlakbedrijf MetaCoat haalt maximale winst uit Microsoft Dynamics NAV en Planning+

Poederlakbedrijf MetaCoat uit Lummen pakt uit met een hypermoderne installatie, een verregaande automatisering op de werkvloer en een milieuvriendelijke productiemethode. Op het vlak van administratie was er echter nog veel ruimte tot verbetering. MetaCoat besloot daarom te investeren in Microsoft Dynamics NAV: een uitgebreid standaard ERPsysteem dat toch toelaat om flexibel maatwerkmodules te integreren. iFacto slaagde er in om de specifieke behoeften van het poederlakbedrijf te vertalen in een intelligent en transparant prijssysteem. MetaCoat haalt veel meer voordeel uit de nieuwe oplossing dan aanvankelijk gedacht en is dan ook bijzonder tevreden.

Automatisering uitbreiden naar administratie

De verregaande automatisering op de werkvloer heeft het aantal manuele handelingen sterk verminderd. MetaCoat wilde deze lijn graag doortrekken naar de administratie en moest hiervoor de IT grondig onder handen nemen. Het boekhoudpakket was immers te klein geworden en voor andere taken werd nog Word of Excel ingezet.

Frank Simons: “In 2007 hebben we een grondige selectieprocedure opgestart waarin we een 20-tal demo’s bijgewoond hebben. Uiteindelijk kozen we voor het flexibele Microsoft Dynamics NAV, omdat deze oplossing een ideale mix toeliet van uitgebreide standaardfunctionaliteit en sectorspecifiek maatwerk.”

De IT-partner bepaalt in belangrijke mate mee het succes van de implementatie. Na een eerste negatieve ervaring, klopte MetaCoat in 2009 aan bij iFacto Business Solutions.

Bij hen vond MetaCoat mensen met zowel een goede technische knowhow van Microsoft Dynamics NAV, als een doorgedreven kennis van bedrijfsprocessen in een productieomgeving. Bovendien leefden de consultants zich zeer snel in in de bedrijfsomgeving van Metacoat, wat een optimale samenwerking mogelijk maakte.

Vlnr: Steven Arrazola de Oñate (iFacto) en Frank Simons (MetaCoat)

Microsoft Dynamics NAV: integratie van alle processen

De komst van Microsoft Dynamics NAV maakte bij MetaCoat een einde aan het gebruik van Word en Excel voor de organisatie van bedrijfsprocessen. Microsoft Dynamics NAV bevat immers uitgebreide standaard functionaliteit om alle processen te beheren in één systeem: van aankoop, verkoop, boekhouding en facturatie, tot productie en voorraadbeheer.

“Een offerte is snel omgezet in een order, een order in een productieorder, een zendnota en een factuur. De voorraadgegevens zijn gekend en worden continu bijgewerkt. Alles is zichtbaar en aan elkaar gelinkt”, legt Frank Simons uit. Bovenop standaard Microsoft Dynamics NAV ontwikkelde iFacto met succes enkele sectorspecifieke modules voor MetaCoat.

Frank Simons, bedrijfsleider van Metacoat

Logisch en gedetailleerd prijssysteem

Bij het poederlakken verschillen de prijzen volgens materiaaltype, afmetingen, staat van het product, de gewenste kleur en de nodige voorbehandelingen. Bovendien zijn er ook prijsafspraken per klant, klantengroep of productgroep.

Frank Simons: “Gelijkaardige opdrachten moeten steeds tegen dezelfde prijs uitgevoerd worden, anders verlies je het vertrouwen van de klanten. En de enige garantie om dat te bereiken is een intelligent prijssysteem dat op basis van vastgelegde parameters de juiste prijs berekent. iFacto is erin geslaagd om een universeel en parametriseerbaar prijssysteem te ontwikkelen dat bovendien toelaat om manueel in te grijpen indien nodig.

“Vroeger waren er veel ‘uitzonderingen’ die slechts door één of twee personen afgehandeld konden worden. Vandaag kan bijna iedereen offertes en orders ingeven en bovendien is de prijsberekening naar de klant toe erg transparant. Het nieuwe prijssysteem betekent een groot voordeel voor onze onderneming”, stelt Frank Simons.

Planning+ : de grafische planmodule

Het paradepaardje van de implementatie is de grafische planmodule Planning+. Frank Simons: “Elke lijn van de lakinstallatie heeft een bepaald  doorlooptijd en wordt bediend door verschillende mensen. Elk project moet een bepaalde volgorde van behandelingen doorlopen. Wij wilden een grafisch overzicht van alle projecten in functie van de tijd, met een up-to-date weergave van de status.”

Planning+ geeft een overzicht van alle orders, met een kleurweergave volgens de lakkleur, zodat een maximale efficiëntie kan bereikt worden door projecten in dezelfde kleur te bundelen. Planning+ kent de doorlooptijd van elke lijn en weet ook hoeveel tijd nodig is voor een kleurwissel.

Op die manier kan zeer nauwkeurig ingeschat worden wanneer een project afgerond zal zijn.

De productievloer werd uitgerust met scanners die verbonden zijn met Microsoft Dynamics NAV. Wanneer een behandeling afgerond is, wordt dit ingescand en verschijnt de nieuwe status in de planmodule. Om de twee minuten is er een update. Het afgewerkte product wordt van een label voorzien en ingescand, waarna de orderstatus aangeeft dat het project is afgerond. Hiermee is de traceerbaarheid compleet.