Toekomstmuziek in de toonzaal van piscaer

Elektrogroothandel Piscaer uit  Mechelen zat met zijn oude  IT infrastructuur in een doodlopend straatje. Vernieuwing werd uitgesteld vanwege te hoge ontwikkelingskosten, terwijl aan de toonbank veel tijd verloren ging aan administratieve rompslomp. Sinds 1 januari 2008 bevindt Piscaer zich opnieuw in een IT snelstroom. De implementatie van Microsoft Dynamics NAV als bedrijfsapplicatie bespaart het personeel ettelijke uren per week, zodat er meer tijd overblijft om de klanten zo flexibel mogelijk te bedienen. Niet onbelangrijk, want de sympathieke service is sinds jaar en dag het uithangbord van Piscaer. 

Innovatie opzij geschoven door duur maatwerk

Sinds 1999 werkte Piscaer met een bedrijfsapplicatie die niet meer voldeed aan de verwachtingen. Wim Mommaerts: “Eén van de ergernissen was de inconsistente methodologie van de verschillende schermen. Hier een klik, daar een tab, dan weer enter of een sneltoets heel tijdrovend in de opleiding van nieuwe gebruikers.”

Een tekortkoming voor de directie was dan weer het gebrek aan aankoopstatistieken. Een ander struikelblok was de stroeve programmatie, die puur maatwerk was. “Tegenover elke nieuwe ontwikkeling of aanpassing stond een veel te zware kost, en zo hebben wij alle plannen rond IT innovatie binnen ons bedrijf uiteindelijk laten varen.”

Met Microsoft Dynamics NAV de toekomst tegemoet

Anno 2007 ging de directie van Piscaer te rade bij iFacto, een IT partner met wie Wim Mommaerts reeds vele jaren een goed contact onderhield en in wie hij veel vertrouwen stelde.
“iFacto gaf ons een uitgebreide demo van Microsoft Dynamics NAV, een standaard ERP-applicatie die modulair kan uitgebreid worden en bovendien heel gebruiksvriendelijk is dankzij de vertrouwde look & feel van Microsoft. Bovendien hebben de consultants van iFacto veel ervaring in de groothandelsector en konden zij zich snel inleven in onze processen. We waren heel snel overtuigd van hun kunnen.”

Vlnr: Steven Arrazola de Oñate (iFacto) en Wim Mommaerts (Piscaer)

Distri+ voor elektrogroothandels

Sinds de go-live van Microsoft Dynamics NAV op 1 januari 2008 heeft Wim Mommaerts opnieuw vertrouwen in zijn informatica. iFacto ontwikkelde voor groothandels Distri+, een applicatie die draait bovenop Microsoft Dynamics NAV. Dankzij Distri+ kan het personeel nu supersnel omgaan met orders en op elk niveau ingrijpen zonder zware administratieve procedures.

Een telefonische bestelling van een installateur wordt in een handomdraai omgezet in diverse pickbons. Bij afhaling van zijn goederen, wordt aan de kassa een zendnota of factuur afgedrukt, afhankelijk van zijn facturatieparameters (factuur bij afhaling, factuur per maand, week, twee weken). Meerdere pickbons kunnen tegelijk omgezet worden in één zendnota, terugkerende goederen worden verwerkt op dezelfde pickbon en kunnen meteen gecrediteerd worden.

Wim Mommaerts: “Wanneer een klant ’s morgens belt om tien buislampen klaar te laten leggen, maar er ’s middags liever vijftien meeneemt en er ’s avonds vier van terugbrengt, dan doen wij dat zonder morren. Dankzij de snelle afhandeling aan de toonbank is er nu één man minder nodig voor louter administratief werk en kunnen we dus met één man meer de klanten bedienen. Onze investering loont nu al.”