Qualiphar optimaliseert productie en distributie met Microsoft Dynamics NAV

Om op een efficiëntere manier aan de strenge voorschriften van de farmaceutische sector te kunnen voldoen, koos Qualiphar uit Bornem voor een geïntegreerd ERP-pakket. IT-partner iFacto Business Solutions implementeerde Microsoft Dynamics NAV als basisplatform voor verregaande procesoptimalisatie. Tegelijk voegde het bedrijf heel wat extra functionaliteit toe. Het gebruik van Microsoft Dynamics NAV leidde bij Qualiphar tot transparante en geïntegreerde  processen, een gestroomlijnde productie en distributie en een sterkere marktpositie ten opzichte van externe klanten. 

Basisplatform

Qualiphar koos voor Microsoft Dynamics NAV omdat het bedrijf al een goede ervaring had opgebouwd met de boekhouding ervan. De bedoeling was in eerste instantie enkel aankoop, verkoop en magazijnbeheer in Microsoft Dynamics NAV onder te brengen. Toen het project al liep, besliste Qualiphar ook de productiemodule te implementeren. “We hebben vooraf verschillende andere pakketten geëvalueerd”, zegt Christiaan De Page. “Microsoft Dynamics NAV bleek voor ons de meest flexibele oplossing, met tevens een goede prijskwaliteitverhouding.”

Toen de geselecteerde implementatiepartner de boeken neerlegde, dreigde het project stil te vallen. Daarop kwam Qualiphar met iFacto in contact. Zij trokken de implementatie weer vlot. Eind 2008 ging Qualiphar live met Microsoft Dynamics NAV.

“Eigenlijk is een ERP-implementatie nooit helemaal af. Na de start met verkoop, aankoop, boekhouding, productie en magazijnbeheer, zijn er intussen al heel wat add-ons bijgekomen. We beschouwen Microsoft Dynamics NAV als een platform waar we verder op kunnen bouwen. Alle data bevinden zich nu in een centraal systeem. Daar willen we zo veel mogelijk gebruik van maken.” Vandaag bekijkt Qualiphar onder meer de mogelijkheden van Dynamics CRM.

Integratie is voor Qualiphar het sleutelwoord. “Alles is gekoppeld met elkaar: vanuit de boekhouding kun je almaar verder doorklikken, tot je op offerteniveau uitkomt in de aankoopmodule.” Dat bezorgt het bedrijf een nooit geziene transparantie doorheen de hele procesketen. Het laat Qualiphar toe de processen beter te beheersen en te controleren. Microsoft Dynamics NAV biedt het bedrijf de juiste leidraad om de processen te optimaliseren en zo efficiënter te budgetteren. “We werken nu in functie van kostenplaatsen. Omdat we inzicht hebben in de kosten, kunnen we ze ook beter toewijzen en beheersen. Microsoft Dynamics NAV heeft ons op de eerste plaats meer procesefficiëntie bezorgd, maar zoals je merkt gaat dat vrij ver, tot op het niveau waar Microsoft Dynamics NAV voor de puur financiële beleidsondersteuning instaat.”

Productie en distributie

Op procesvlak is de impact van Microsoft Dynamics NAV vooral te voelen bij de productie en de distributie. Alles is er geautomatiseerd. Zo zijn de papieren planningslijsten van de werkvloer verdwenen. Ook dat is het resultaat van de geïntegreerde aanpak van Microsoft Dynamics NAV. De combinatie van orders en forecast leiden tot een correcte productieplanning. Dat zorgt voor een enorme meerwaarde, want naarmate het bedrijf de veiligheidsmarges van de productievolumes kan bijstellen, kan het ook de zijn voorraadhoogtes optimaliseren – zowel van grondstoffen als van afgewerkt product – en dus ook zo een besparing realiseren. Tegelijk zorgt Microsoft Dynamics NAV bij de productie voor een lagere foutenlast, wat resulteert in meer productiviteit, efficiëntie en tijdwinst. Naast de productie heeft Qualiphar ook het belangrijke logistieke luik in Microsoft Dynamics NAV ondergebracht. Zo is er onder meer integratie met de systemen voor pick-to-light en voor barcodescanning die Qualiphar in het magazijn gebruikt.