OPTIMALE JUST-IN-TIME OPVOLGING DANKZIJ MICROSOFT DYNAMICS NAV EN SI FOODWARE

Rabbit producteert kant-en-klare maaltijden met verse ingrediënten onder private label of het Rabbit merk. Met een focus op verse maaltijdsalades staan verse groenten centraal. Dagelijks worden groenten vers ingekocht en versneden. Van daaruit wordt waarde toegevoegd.
Rabbit startte zijn zoektocht niet naar een leverancier, maar naar een partner. Een partner die hen begeleidt in de automatisering van de geïntegreerde bedrijfsprocessen die moeten leiden tot procesoptimalisatie, zo lage mogelijke voorraden, concurrentieel voordeel in kwaliteitsbewaking en opvolging, afvalstroomreductie en een zo efficiënt mogelijke bedrijfsadministratie. Deze partner vonden zij bij iFacto die samen met Rabbit de totaaloplossing Microsoft Dynamics NAV SI Foodware uitrolde.

Just-in-time Dagvers

Omwille van de dagverse productie en de hoge doorloopsnelheden, heeft Rabbit nood aan een zo efficiënt mogelijke aankoop-, voorraad en productiebeleid. Op basis van gegenereerde verkoopsprognoses, dewelke continu geactualiseerd worden naarmate de dagbestellingen binnenkomen, worden just-in-time aankopen geconcretiseerd en de productieplanning geoptimaliseerd.
Gezien de zeer korte doorlooptijden, en de nood om de productievolumes voortdurend te actualiseren naarmate de bestellingen binnenkomen, is het noodzakelijk om op elk ogenblik de voorraad te kennen van elke grondstof, verpakking, halffabrikaat en eindproduct met de bijhorende interne en/of externe houdbaarheid, lotnummer, status (beschikbaar, geblokkeerd, kwaliteitscontrole, …).

Werkvloertoepassingen

Om bovenstaande vereisten vorm te geven, werd tijdens de analysefase het ganse proces onder de loep genomen en vertaald naar een oplossing die op een gebruiksvriendelijke manier vanop de werkvloer te voeden is. Zo is elk werkstation in de productieruimte voorzien van een touch screen die de te produceren producten en de bijbestellingen aangeeft, maar waarop ook het verbruik en de geproduceerde producten worden ingegeven. Dankzij een weegschaalkoppeling en het aanbrengen van RF-ID-tags op stockagebakken gebeurt deze ingave vrijwel automatisch.
Alle magazijnactiviteiten worden uitgevoerd met behulp van RF scanning, waarbij de magazijnmedewerker de instructies op de scanner afwerkt.

Kwaliteit

Met MS Dynamics NAV SI Foodware, voldoet Rabbit aan alle externe eisen van wetgever en afnemer. Niet enkel de klachtenopvolging en de productspecificaties zijn onderdeel van de kwaliteitsmodule, ook de verschillende kwaliteitsregistraties maakten deel uit van de implementatie. De monitoring van de CCP’s uit het HACCP plan gebeurt mee op de werkvloer met de registratie in het ERP- systeem.

EDI

De EDI-oplossing van MS Dynamics NAV SI Foodware, samen met de integratie van de RF- tunnelscanner en de SSCC-module, maken het voor Rabbit mogelijk om tot op kratniveau de DESADV berichten samen te stellen voor de retailers. Niet enkel de verzendinformatie, maar ook de bestellingen en facturatie verloopt via deze elektronische orders.