Showtex gaat internationaal met Microsoft Dynamics NAV en iFacto

Het in Antwerpen gevestigde Showtex is in de entertainmentbusiness wereldwijd gekend als trendsetter in textieldecoraties voor theaters, concerten, televisie, musea en beurzen. Het bedrijf heeft vandaag vestigingen in Antwerpen, Nederland, Dubai en Hong Kong. Om de internationale activiteiten logistiek, commercieel en financieel beter op te volgen, stapte Showtex onlangs over op een nieuw Microsoft Dynamics NAV bedrijfssysteem. Het bedrijf waardeert de vlotte samenwerking en de vakkennis van informaticapartner iFacto, die het project tot een goed einde bracht.

Lotus Notes

Showtex maakte in het verleden gebruik van Filemaker en Lotus Notes, waarin zelfs een rekenmodule ontwikkeld was. Al was Lotus Notes een zeer veelzijdige oplossing toch vertoonde het product twee nadelen die een rem vormden op de groei van Showtex: het bood geen real-time zicht op de voorraadsituatie, en de oplossing was niet gekoppeld aan de boekhouding.

Wim Lemmens: “Het leek soms alsof we met een boot vaarden waarvan de navigatie niet meer correct werkte. Indien we bij het oude systeem gebleven waren, zouden we waarschijnlijk nog steeds enkel in Antwerpen gezeten hebben. Ons nieuwe systeem moest ons vooral meer managementinformatie kunnen bieden over de verschillende vestigingen van Showtex heen.”

In het voorjaar van 2007 maakte Showtex een shortlist op van een viertal potentiële leveranciers van bedrijfsoplossingen. SAP werd al snel afgevoerd omdat het niet echt geschikt leek voor een KMO. In mei 2007 startten de eerste gesprekken met informaticaleverancier en Microsoft Dynamics Partner iFacto uit Kontich. Wim Lemmens: “We waren gecharmeerd door Microsoft Dynamics NAV en het eerste contact met iFacto gaf alle vertrouwen in een goede afloop.”

Microsoft Dynamics NAV

Showtex koos bewust voor een implementatie in verschillende fases. In een eerste fase werden de standaardmodules voor boekhouding, aankoop, verkoop en voorraadbeheer geïmplementeerd. Vervolgens ontwikkelde iFacto in maatwerk een volledige calculatiemodule die toelaat op het complexe afwerkingsproces van textielen te beheren.

In juli 2008 ging de hoofdvestiging in Antwerpen live; daarna volgden Nederland in november 2008, Dubai in januari 2009 en Hong Kong in februari 2009. Vandaag werken de vier vestigingen van Showtex op één enkele database van Microsoft Dynamics NAV versie 5.0: alles samen 50 gebruikers.

Wim Lemmens: “Microsoft Dynamics NAV biedt enorm veel mogelijkheden. In het dagelijks gebruik is de oplossing sober, intuïtief en logisch opgebouwd. Het vergde uiteraard de nodige aanpassingen: terwijl het vroegere systeem nogal wat vrijheden toeliet, dwingt Microsoft Dynamics NAV je meer om de opgelegde procedures van het bedrijf te volgen. Maar het systeem helpt je echt om je doorheen de processen te loodsen, en uiteindelijk is dat positief voor het bedrijf.”

Vlnr: Wim Lemmens (Showtex), Steven Arrazola de Oñate (iFacto)