Accuraat inzicht in voorraad en geautomatiseerde inkoop- en productieplanning bij Vermeiren Princeps

Om verdere groei beheersbaar te maken, had Vermeiren Princeps nood aan een ERP-systeem specifiek voor het voedingsbedrijf. Daarom kozen ze voor SI Foodware van iFacto
op basis van Microsoft Dynamics NAV. Met deze oplossing heeft de producent van ambachtelijke speculoos onder meer een accuraat inzicht in de voorraad en verloopt de inkoop-en de productieplanning nu volledig automatisch. Bovenal heeft iedere medewerker nu meer inzicht in alle processen, is er meer transparatie van gegevens en is de foutenlast aanzienlijk gereduceerd.

Vermeiren Princeps

Vermeiren Princeps is een producent van artisanaal speculoos. Ondanks de geautomatiseerde productie heeft Vermeiren Princeps het artisanale karakter van de producten kunnen behouden. Het speculoos wordt namelijk gemaakt met de originele grondstoffen zoals echte kandijsuiker, ruwe rietsuiker, honing en kaneel. De authenticiteit van de koekjes is wat Vermeiren Princeps onderscheidt van zijn concurrenten. De koekjes bevatten eveneens geen bewaar-, kleur- of kunstmatige smaakstoffen en variëren van traditioneel tot volkoren, van biologisch tot fair trade. Naast speculooskoekjes produceert de onderneming ook speculoospasta en levert ze speculoos in verschillende granules als basisgrondstof aan andere fabrikanten.

Vlnr: Peter Vermeiren, Carina Verbist (Vermeiren Princeps), Evelien Steenhuyse (iFacto)

ERP-oplossing nodig voor beheersbare groei

Vermeiren Princeps hield veel administratie op een manuele manier bij. Een deel werd ook beheerd door aparte systemen die niet met elkaar communiceerden. Tracking & tracing gebeurde aan de hand van een excellijst die door één persoon werd bijgehouden. Met een verachtvoudiging van de omzet in 10 jaar tijd groeide de onderneming te hard om op deze manier te blijven werken. Tegelijkertijd werden de eisen qua informatie en documentatie van audit-organisaties en de bedrijfsrevisor steeds strenger en voldeed de oude werkwijze niet meer.

Directe koppeling tussen verkoop- en productie-orders en transportadministratie

Verkooporders worden snel ingevoerd via het klantartikelassortiment. Dat is een lijst van artikels die een klant vaak afneemt, die integraal in het order opgenomen wordt. Elke orderinformatie kan naar waar dan ook in het systeem efficiënt doorgetrokken worden.Specifieke klanteneisen van het order worden dan ook zeer efficiënt gekoppeld aan het productie-order. 40% van de producten zijn ‘private label’ en moeten bijgevolg voldoen aan individuele specificaties van de retailers rond bijvoorbeeld verpakking, variabele houdbaarheidstermijnen en klantspecifieke etikettering.

Vlnr: Peter Vermeiren, Carina Verbist (Vermeiren Princeps), Evelien Steenhuyse (iFacto)

Inzicht in voorraad en effectieve inkoop-en productieplanning

Wat Vermeiren Princeps vooral beoogde met de nieuwe oplossing was een vergaande automatisering in het productie- en inkoopproces en een accuraat inzicht in de voorraadbeschikbaarheid. Nu wordt alles via scanning registreerd en lotgetraceerd. Daardoor is er nu niet alleen een volledige tracering mogelijk van grondstof tot en met afgewerkt product, maar heeft Vermeiren Princeps ook een correct inzicht in de voorraad. De inkoop- en productie-orders verlopen automatisch via een MRP op basis van de huidige voorraadbeschikbaarheid, levertermijnen van leveranciers en minimumvoorraden die afgesteld worden op de klantafnames, kwaliteitscontroles en houdbaarheidsdata.