Trends in de transport en logistieke sector

Trends in de transport en logistieke sector en de impact op uw ERP-implementatie

Het Transport & Logistics 2023 evenement in Antwerpen bood een schat aan informatie over de nieuwste trends in de transport- en logistieke sector. Deze blogpost biedt een overzicht van de opvallendste ontwikkelingen en hun impact op ERP-implementaties.

Robotica en Zelfrijdende Voertuigen: Een opvallende trend op het evenement was de overvloed aan robots en zelfrijdende voertuigen. Deze worden steeds vaker aangestuurd vanuit ERP- & WMS-systemen. De integratie van deze technologieën maakt efficiëntere en nauwkeurigere operaties mogelijk, terwijl ze tegelijkertijd de afhankelijkheid van menselijke arbeid verminderen. ERP-systemen spelen een cruciale rol in het coördineren en beheren van deze robots en voertuigen.

Ergonomie in Scanoplossingen: Een andere prominente trend is de nadruk op ergonomie in scanoplossingen. Handschoenen met geïntegreerde scanners bieden een handige en comfortabele manier om gegevens vast te leggen en te verwerken, en zorgen ervoor dat de gebruiker de handen ten allen tijde vrij heeft. Dit heeft een directe impact op de gebruikerservaring en de efficiëntie van het magazijnpersoneel. Het ERP-systeem moet in staat zijn om naadloos te integreren met deze scanoplossingen.

Robotic Process Automation (RPA) met AI: Naast fysieke robots was er ook aandacht voor softwarematige robots, met name RPA. Deze robots kunnen repetitieve taken automatiseren, zoals het verwerken van bestellingen, gegevensanalyse en e-mailcommunicatie. Binnen een ERP-systeem kunnen routinematige handelingen eenvoudig verminderd worden, wat leidt tot een afname van fouten.

Self-Service Communities: Het opzetten van self-service communities tussen leveranciers, bedrijven en klanten wordt steeds belangrijker. Dit helpt om communicatie te vereenvoudigen, onnodige e-mails te verminderen en de status van orders en leveringen beter te volgen. ERP-systemen kunnen geïntegreerd worden met dergelijke self-service platforms om real-time informatie en automatisering van orderverwerking mogelijk te maken. Door gebruik te maken van deze communities wordt alle informatie gecentraliseerd voor de relevante stakeholders.

Digital Twins: Het creëren van digitale replica's van magazijnomgevingen (Digital Twins) wordt een techniek die steeds meer wordt gebruikt om magazijnprocessen te optimaliseren. Deze digitale representaties kunnen worden geïntegreerd met ERP-systemen om real-time inzicht te bieden in magazijnactiviteiten. De meerwaarde van deze systemen zit hem vooral in het identificeren van bottlenecks in het magazijn en het optimaliseren van de loop- of rijroutes.

Industry 5.0 - User Experience: De evolutie naar Industry 5.0 benadrukt de focus op de gebruikerservaring. Dit betekent dat alle automatisatie- en digitalisatietools zo gebruikersgericht mogelijk moeten zijn om het werk van magazijniers en supervisors te vergemakkelijken. Dit vereist een naadloze integratie met ERP-systemen om de interactie tussen mens en machine te optimaliseren.

De evolutie van de transport- en logistieke sector heeft directe invloed op ERP-implementaties. Een modern ERP-systeem moet flexibel en aanpasbaar zijn om te kunnen profiteren van nieuwe technologieën, zoals robotica, RPA en ergonomische scanoplossingen. Daarnaast moet het de integratie met digitale tweelingen en self-service communities ondersteunen. iFacto begrijpt deze sectorveranderingen en is er om u te begeleiden. Wij bieden moderne ERP-oplossingen die u kan helpen om met vertrouwen de toekomst tegemoet te treden.

Graag eens afstemmen over uw noden?

Contacteer ons om uw specifieke behoeften en vragen met één van onze experts te besrpeken.

Deel dit artikel:

Related